Jukka-Pekka.Kukkonen

Uber ja vakuutukset

Olen monta kertaa kuullut vastaukseksi Uber kuljettajan tai sitä käyttävän asiakkaan suusta, kun kysymys on ollut: - "Mitä tapahtuu kolaritilanteissa"? - "Uberilla on vakuutus, joka korvaa automaattisesti tapaturmat miljooniin ja miljooniin asti. Uberilla on toimintavakuutus, Uberilla on ties mitä vakuutuksia". Siis mikä vakuutus Uberilla nyt on?

Jälleen kerran joudumme pettymään omaan näppäryyteemme. "Muista aina ensin lukea sen palvelun ehdot mitä aiot käyttää ja käytä sen jälkeen palvelua";näin oma isäni aikanaan totesi.

Uberilla ei ole vakuutusta. Uber ei korvaa oikeastaan mitään. Tässä suoralainaus Uberin käyttöehdoista:

https://www.uber.com/fi/legal/terms/fi/

Kohta 5:

"VASTUUVAPAUSLAUSEKE.

PALVELUT TARJOTAAN SELLAISENAAN JA SITEN, KUIN NE OVAT SAATAVILLA. UBER EI MYÖNNÄ MITÄÄN NIMENOMAISESTI ILMAISTUJA TAI OLETETTUJA VÄLITTEITÄ TAI TAKUITA, JOITA EI OLE ERIKSEEN NÄISSÄ EHDOISSA MAINITTU, KUTEN SOVELTUVUUTTA KAUPANKÄYNTIIN, SOPIVUUTTA TIETTYYN TARKOITUKSEEN TAI OIKEUKSIEN LOUKKAAMATTOMUUTTA. LISÄKSI UBER EI MYÖNNÄ MITÄÄN TAKUITA TAI VAKUUTUKSIA PALVELUIDEN TAI PALVELUIDEN KAUTTA TILATTUJEN PALVELUIDEN TAI TUOTTEIDEN LUOTETTAVUUTTA, AJOITUSTA, LAATUA, SOVELTUVUUTTA TAI SAATAVUUTTA TAI ETTÄ PALVELUT TOIMISIVAT VIRHEITTÄ JA KESKEYTYKSETTÄ. UBER EI TAKAA KOLMANNEN OSAPUOLEN PALVELUNTARJOAJIEN LAATUA, SOVELTUVUUTTA, TURVALLISUUTTA TAI KYKYÄ. HYVÄKSYT, ETTÄ PALVELUIDEN KÄYTÖSTÄ TAI NIIDEN KAUTTA TILATUISTA PALVELUISTA TAI TUOTTEISTA AIHEUTUVAT VAARAT OVAT SINUN VASTUULLASI LAIN SALLIMISSA MÄÄRIN.

VASTUUNRAJOITUS.

UBER EI OLE VASTUUSSA EPÄSUORASTA, TAHATTOMASTA, ERITYISESTÄ, RANGAISTUKSESTA JOHTUVASTA TAI MUUSTA AIHEUTUVASTA VAHINGOSTA, KUTEN LIIKEVOITON MENETTÄMINEN, TIETOJEN MENETTÄMINEN, HENKILÖKOHTAINEN TAI OMAISUUDEN VAHINGOT, JOTKA AIHEUTUVAT PALVELUIDEN KÄYTÖSTÄ TAI SEN YHTEYDESSÄ, VAIKKA UBERIA OLISI TIEDOTETTU VAHINKOJEN MAHDOLLISUUDESTA. UBER EI OLE VASTUUSSA MISTÄÄN VAHINGOISTA, KORVAUKSISTA TAI MENETYKSISTÄ, JOTKA JOHTUVAT: (i) PALVELUIDEN KÄYTÖSTÄ TAI NIIHIN TUKEUTUMISESTA TAI KYKENEMÄTTÖMYYDESTÄ KÄYTTÄÄ PALVELUJA; TAI (ii) MISTÄÄN MAKSUTAPAHTUMASTA TAI YHTEYDESTÄ SINUN JA KOLMANNEN OSAPUOLEN PALVELUNTARJOAJAN VÄLILLÄ, VAIKKA UBERIA OLISI TIEDOTETTU VAHINKOJEN MAHDOLLISUUDESTA. UBER EI OLE VASTUUSSA VIIVÄSTYKSISTÄ TAI HÄIRIÖISTÄ, JOIHIN UBERILLA EI OLE MAHDOLLISUUTTA KOHTUULLISESTI VAIKUTTAA. KOLMANNEN OSAPUOLEN KULJETUSPALVELUNTARJOAJAT SAATTAVAT TARJOTA KULJETUKSEN JAKAMISTA TAI YHTEISKÄYTTÖÄ, EIKÄ HEILLÄ VÄLTTÄMÄTTÄ OLE KULJETUSALAN LUPIA TAI LISENSSIÄ. UBERIN MAKSAMA VAHINGONKORVAUS KAIKISTA PALVELUISTA AIHEUTUNEISTA VAHINGOISTA, MENETYKSISTÄ JA TOIMENPITEISTÄ EI VOI OLLA ENEMMÄN KUIN VIISISATAA EUROA (500 €).

UBERIN PALVELUJA VOI KÄYTTÄÄ HENKILÖ- TAI TAVARAKULJETUSTEN TAI TUOTTEIDEN TILAAMISEEN JA VARAAMISEEN KOLMANNEN OSAPUOLEN PALVELUNTARJOAJILTA, MUTTA UBER EI OLE VASTUUSSA MISTÄÄN HENKILÖ- TAI TAVARAKULJETUKSISTA TAI TUOTTEISTA, JOITA KOLMANNEN OSAPUOLEN PALVELUNTARJOAJAT TARJOAVAT, PAITSI NÄISSÄ EHDOISSA ERIKSEEN MAINITUILLA TAVOILLA."

Koska teksti on pitkä ja nykyihminen sitä ei jaksa lukea niin tässä referointi:

Uber EI vastaa millään tavoin:

- Henkilökohtainen tai omaisuuden vahingot.

- Vaaratilanteet ovat Sinun vastuullasi.

- Ei takaa turvallisuutta, laatua, ja kykyä.

- Uber ei vastuussa vahingoista, korvauksista ja menetyksistä.

- Maksutapahtumasta.

- Tietojen menettämisestä.

Lopuksi:

Pahoittelut capslockista. Teksti suoraan Uberin sivuilta ja se on siellä korostettu noin, että se HUOMATTAISIIN!

Muistetaan myös se, että moni Uber-"partneri" ellei 100 % ajaa yksityisajoon tarkoitetulla vakuutuksella. Vakuutusyhtiö tulee pesemään kätensä tapaturmissa. Se, että autoa käytetään ammattimaiseen toimintaan rikkoo räikeästi vakuutusyhtiöiden sopimusehtoja. Liikennevakuutuskeskus korvaa kolmansien osapuolien vahingot tapauskohtaisesti. Liikennevakuutuskeskus EI korvaa Uber-kuljettajan vahinkoja. Yksityisautoiluvakuutus TAI Uber EI korvaa rikkoontuneita tavaroita (omaisuusvahingot), henkilövahingot yms.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

En puolusta kirjoituksellani Uber;ia, en etenkään kun itse olen liikenteen ammattilainen ja yrittäjä. Mutta sen verran kuitenkin tuon factaa esiin. Autoissa on pakollinen liikennevakuutus josta aina maksetaan liikennekolarissa aiheutuneet vammat. Vaikka kuljettaja olisi humalassa, niin jopa humalaisten kyytiläisten vammat maksetaan. Ja jopa siinäkin tapauksessa ettei edes pakollista liikennevakuutusta olisi otettu, niin vahingoot maksaa liikennevakuutusyhdistys.

Käyttäjän Jukka-PekkaKukkonen kuva
Jukka-Pekka Kukkonen

Kuten tekstissä lukee lopussa :) Liikennevakuutuskeskus kyllä korvaa kolmansien osapuolien vahingot tapauskohtaisesti. Se ei kuitenkaan korvaa itse kuljettajan vahinkoja. Liikennevakuutuskeskus hyppää mukaan kuvioihin silloin, jos pakollista liikennevakuutusta ei ole otettu tai joitain sopimusehtoja (vakuutusyhtiö) sopimusehtoja on rikottu niin, että vakuutusyhtiö pesee kätensä.

Liikennevakuutuskeskus ei korvaa jos mm. Uber asiakkaalla rikkoontuu silmälasit, esim. ne jäävät oven väliin ja Uber kuljettaja kieltäytyy korvaamasta/viemästä asiaa omaan vakuutukseensa.

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan 5000 Uber kuljettajasta jopa liki 150 autoa oli käyttökiellossa. Lähde: DN. Suomessa taksialan tutkimuksissa on löytynyt useita Uber autoja joilla on mm. verot tai katsastus rästissä.

Toimituksen poiminnat